Er græsset altid grønnere hos naboen?
Mange mennesker, har overflod af ting og muligheder – så man kan vel sige, at tidens fattigdom er misundelse og tidens rigdom er tid og overskud.
Jo mere man savner eller mangler i sit liv, jo mere tilbøjelig er man til at blive misundelig på andre.
Men misundelse er tabu og ikke socialt accepteret. Misundelsen kommer typisk af utilfredshed med eget liv, og de fleste har mærket følelsen på et tidspunkt i deres liv. En følelse, der ofte fortrænges eller holdes i al hemmelighed – fordi det er flovt!.
I min ungdom sagde vi det ofte sådan: Hvad pokker har han/hun så ondt i røven over?
Napoleon har sagt: “Misundelse er en erklæring af underlegenhed”
Overordnet er vi styret af det vi ønsker at opnå og det vi ønsker at undgå! Men vi kan af og til blive “vildledt” af det andre opnår…eller undgår.
Vildledelsen kan f.eks. være at tro, at fordi de andre opnår noget godt, så er de bedre, gladere og mere fuldendte mennesker – vi sammenligner os med ”de andre” og misundelsen opstår!
I misundelsen ligger der mange andre følelser gemt, f.eks.sorg og savn, jalousi, forargelse, frustration, mindreværd og endda beundring.
Misundelsen kan omhandle andres succes, omdømme, penge eller deres udseende, kæreste og liv i almindelighed. Denne misundelse resulterer ofte i kritik mod det eller især mod den, som misundes. En kritik, der nære selvtilfredsheden og giver lettelse hos den misundelige, men som ofte gør den anden person skidt tilpas.
Kritikken kan være skjule anklager, løgne eller maskeres som overfladiske og nedgørende udsagn. Du vil typisk kunne genkende bemærkningerne ved at de ”kommer ud mellem sidebenene”, eller er spydige udsagn i en nedværdigende tone.
I ordbogen står der:
Misundelse er en følelse af bitterhed, ærgrelse og afmagt, fremkaldt af en andens materielle ejendom, egenskaber, succes eller held.
Brug det positivt!
Misundelse er en normal følelse som oftest rummer meget negativ energi, men misundelsen kan også bruges positivt.
I mindfulnessen underviser jeg i principper for et liv i nærvær og indre ro, og mange af de principper jeg underviser i, kan også bruges til at vende misundelse til noget positivt og udbytterigt.
Din misundelse er nemlig et signal til dig. En vigtig besked, som du bør lytte efter!
Mange lever uden at kunne mærke, hvad de brænder for eller har lyst til. Misundelsen kan give opmærksomhed på, hvad der mangler! …kan pege på noget, vi ønsker eller vil ændrei vores liv, så det bliver bedre.
Hvis du mærker misundelsen, så prøv nogle af disse mindfulness principper:
- Vær nysgerrig på følesen. Hvad savner du? Hvilken følelse vil du gerne opnå ved at gøre det samme som den, du misunder? Hvad vil gøre dit liv bedre?
- Hvis dit savn er uopnåeligt, så giv slip og tillad dig selv at sørge. Slip det og find et nyt og bedre mål at opnå.
- Accepter følelsen og glæd dig over, at du kan mærke, hvad du har lyst til og hvad du ønsker dig.
- Mærk tiltrækningen (eller aversionen) og vid, at du ikke behøver handle på følelsen. Det er okay bare at “være med” den følelse af behov eller afsky.
- Vær åben om din misundelse. Ved at tale åbent om din følelse, kan du komme tættere på dit eget ønske eller mål, og få sorteret hvad der er dit og hvad der er andres.
- Glæd dig på andres vegne, og brug kræfter på dit eget liv. Hvis du bruger tid på det du alligevel ikke kan ændre, så vil det føles som om du ingen kontrol har i dit liv.
- Udvis venlighed både mod dig selv og den du misunder.
Det kræver opmærksomhed at opdage misundelsen, og den ønsker at fortælle noget. Hvis det ikke lykkes, begynder den at råbe højere… og højere. Og jeg tror den fortsætter med at RÅBE til det bliver forstået! Desværre har misundelsen den egenskab, at den gør dig til et andet menneske, end den du virkelig er… med frustration, foragelse og savn i fokus. En mangeltilstand, der ikke gør noget godt for din glæde og livslyst. En fastholdelse i at græsset altid er grønnere hos naboen.
Bliv opmærksom…der kommer intet ud af at benægte følelsen.
Problemet er først rigtig stort, når misundelsen bliver et centralt fokus. Når det dominerer vores relationer og forhold, og tillader os at blive negative og konstant sammenligne os med andre. Det gør os til ofre, der fokuserer på mangler og afsavn.
Mindfulness mod stress og pres – for en bedre udgave af DIG!
Hvert år afholder jeg flere mindfulnesskurser, der styrker deltagernes evne til at være i nu’et.
Mindfulness er evidensbaseret og giver deltagerne nærvær, accept og indre ro. Principperne og meditationerne gør dig til et venligere og mere rummeligt menneske, med glæde og selvværd.
Mindfulness er en måde at forholde sig til livet på – og til sig selv og andre. Du lærer nogle principper for et liv uden stress, angst og bekymring – et liv i nærvær og ro. Du lærer også, at mediterer efter guidede meditationer og får bl.a. viden om, hvad det betyder for krop og sind, at trække vejret rigtigt.