Hvad er inflammation?
Kroppens immunforsvar skal bekæmpe virus og bakterier, derfor skaber den inflammation i kroppen, som er en nødvendig reaktion for at overleve.
Immunforsvaret mobiliserer altså inflammation for at bekæmpe f.eks. en influenza, en forstuvning eller et overbelastet led eller skadet væv og lignende. Når f.eks. virus er væk, skal inflammationen forsvinde igen.
Noget af det, der kan sætte immunforsvaret på overarbejde, er frie radikaler, overforbrug af de hurtige kulhydrater og en skæv fordeling mellem omega 6- og omega 3-fedtsyrer plus stress.
Kort sagt: omega 6 sørger for at vi kan danne inflammation i kroppen og omega 3 sørger for at vi kan slippe af med det igen – antiinflammation.
Symptomer på inflammation
Kroppen belastes dagligt af ting, som immunforsvaret kæmper for at slippe af med og byrden bliver større af usund kost, rygning og alkohol samt manglende eller for hård træning.
Typiske symptomerne på en begyndende kronisk inflammation kan blandt andet være irriterende hudproblemer som eksem og akne, uforklarlig træthed og mangelfuld eller dårlig restitution fordøjelsesbesvær eller smerter i kroppen.
Mange mennesker går uvidende rundt med kronisk inflammation. Inflammation kaldes derfor også ”The Secret Killer”.
Kronisk inflammation – skjult inflammation
Det er nu almindeligt kendt, at inflammation i kroppen danner mulig grobund for en række kroniske sygdomme som insulinresistens og diabetes, hjerte- kar sygdomme, mave- tarm problemer, overvægt, blodsukkerproblemer, gigt, demens og Alzheimers og sågar depression og meget mere.
Det er derfor vigtigt, at inflammationen forsvinder lige så snart at virus eller skade er bekæmpet. Hvis inflammationen fortsætter vil den nedbryde kroppens raske celler og kunne bidrage til netop disse livsstilssygdomme.
Desværre vænner vi os stille og roligt til tilstandene i kroppen, hvilket gør at vi mærker det for sent.
Fødevarer af ringere kvalitet
Vi spiser meget anderledes end vi gjorde for 50-60 år siden. Vi spiser meget forarbejdet mad og vores jord er udpint, så selv den mad vi selv laver (og evt. producerer i haven) er af dårligere kvalitet end tidligere.
Vores dyr bliver fodret med korn og andre omega 6 rige produkter i stedet for frisk græs og vores opdrættede fisk er ligeledes fordret med kort – og ikke tang.
Fedtsyrebalancen er vigtig
For at opretholde balancen mellem den vigtige inflammation og anti-inflammation, har kroppen brug for to essentielle fedtsyrer, som skal tilfører gennem kosten. Omega 3(fra marine kilder) og omega 6. Den måde vi producerer mad på i dag gør, at vi får langt større mængder omega 6 fedtsyrer end omega 3 fedtsyrer.
Meget omega 6, mættet fedt og dårlig kost gør at cellemembranerne bliver stive og dermed dårligere til at transporterer næringsstoffer ind og affaldsstoffer ud.
Der er solid evidens for, at den rette mængde fiskeolie (tages efter vægt) giver balance i fedtsyrebalancen og hjælper med at slå inflammationer ned.
Omega 6 bidrager til øget inflammation
Vores kost indeholder typisk for meget omega 6 og selvom det er vigtigt for os at få det gennem kosten, da vi ikke selv danner det i kroppen, så skaber store mængder inflammation.
Omega 3 gør cellerne bløde og gennemtrængelige og virker antiinflammatorisk. Mange spiser ikke så meget fisk, og de fisk vi spiser er opdrættede. Det gør at vi generelt ikke får omega 3 nok.
Den skæve fordeling af omega 6 og omega 3 belaster vores system og øger faren for kronisk inflammation som angriber celler, blodårer og organer. Det betyder at vores helbred nedbrydes indefra.
Modvirk inflammation
Vi kan selv gøre noget for at modvirke for meget inflammation.
Ført og fremmest kan vi mindske indtaget af forarbejdet mad og planteolier som f.eks. solsikkeolie, majsolie og vindruekerneolie.
Der udover kan vi vælge fisk og andre antiinflammatoriske fødevarer.
For langt de fleste mennesker vil et tilskud af en god kvalitets Omega 3 olie, være nødvendigt for at kunne spise sig til balance, da Omega 6 er skjult i både kød og mælkeprodukter samt opdrættede fisk.
Det bedste værn mod inflammationen, er en kostjustering hen imod langt mere omega 3 fra fisk og tang og mindre omega 6, blandt andet ved at skære ned på indtaget af forarbejdede madvarer, der er baseret på planteolier.
Omega 3-fedtsyrerne med den rette kombination af EPA og DHA, kan støtte den optimale fedtsyrebalance.
Balancen mellem omega 3 og 6 bør ligge omkring 1:2 – myndighederne siger at 1:3 er okay. Undersøgelser viser, at den gennemsnitlige balance i Danmark ligger på omkring 1:12 eller endnu værre – i USA er den op til 1:25
Ved du hvor din balance ligger?
Du kan få en balancetest, der viser om din krop har de rette byggestene til at kunne forhindre kronisk inflammation. Testen kan du bestille ved at sende en sms til 20809909. Den koster lige nu 750kr.
Sænk det glykæmisk indhold
De hurtigt optagelige kulhydrater resulterer i en konstant høj stigning og et tilsvarende fald i blodsukkeret. Disse udsving belaster kroppen og kan resultere i insulinresistens og er dermed ensbetydende med et højt indhold af insulin i blodet. Det vil mobilisere immunforsvaret og skabe inflammation.
Motion styrker immunforsvaret
Motion virker antiinflammatorisk. Hver gang man er fysisk aktiv, producerer musklerne myokiner. Nogle af dem har en direkte antiinflammatorisk effekt.
Derudover medfører regelmæssig motion, at man bekæmper bugfedme, som er fedt mellem de indre organer. Denne form for fedt udskiller stoffer, der medfører kraftig inflammation.
Det er dog vigtigt at pointerer, at hård træning ikke er at foretrække i denne sammenhæng.
Anti-inflammatorisk kost
Nogle råvarer er mere antiinflammatoriske end andre, og de vil være sunde valg i din kost.
Hvis du spiser anti-inflammatorisk kost over en længere periode, vil du kunne opleve:
- Større fysisk og psykisk velvære
- Mere energi og overskud
- Bedre søvn og bedre restitution
- Færre smerter og hudproblemer
- Stærkere immunforsvar
Det handler om at spise en sund, ren, næringsrig og antiinflammatorisk kost og undgå inflammationsfremmende fødevarer.
Hvad er antiinflammatorisk kost?
For at spise anti-inflammatorisk kan du bl.a. vælge:
Økologisk RIGTIG mad
Fede fisk – som ikke er opdrættede
Grøntsager – bl.a. løg, hvidløg, ingefær, gurkemeje, porrer, broccoli, spinat, kål og chili
Frugt og bær
Valnødder og mandler
Avocado
Omega 3-fedtsyrer
Alle kan have gavn af at leve antiinflammatorisk. Og for de fleste er det desværre ikke tilstrækkeligt blot at følge de officielle kostråd.
Der er videnskabeligt belæg for, at det har en styrkende effekt på kroppen, hvis man opretholder en antiinflammatorisk krop og en sund fedtsyrebalance. Man kan måle det i blodprøver − og man kan mærke det på sin krop.
Kost der inflammere din krop:
- Kød (især rødt kød) og kødpålæg
- Hvidt brød, hvid pasta, hvide ris og kager
- Mælkeprodukter
- Chips, kiks og is (indeholder de dårlige transfedtsyrer)
- Opdræts fisk – (fyldt med omega 6 og antibiotika)
- Indvolde – ekstremt inflammationsfremmende
- Cola, saft, sodavand
- Sukker og dårlig fedtstof (hærdede fedtsyrer) – slik, kager, fede sovser og fed fastfood
- Kornbaseret mad – indeholder for mange omega 6 fedtsyrer i forhold til omega 3 fedtsyrer
- Alkohol, kaffe, rygning, samt overdreven brug af medicin
Spis de sunde kulhydrater
Det anbefales samtidig, at begrænse mængden af kulhydrater, vælge de grove varianter og spise dem sammen med protein og sundt fedt.
Spis omkring 150 gram grove kulhydrater dagligt, når du vil spise en antiinflammatorisk kost.
Som et vigtigt (hvis ikke DET vigtigste) supplement til den antiinflammatoriske kost anbefaler jeg en 100% naturligt omega 3 olie.
Omega 3, er det mest antiinflammatoriske, vi kan spise.
Vi skal spise ca.100 gram fed og naturlig fisk om dagen, for at få nok omega 3 til at booste kroppens celler i forhold til at reducere inflammation, og da langt de fleste af os ikke får så meget fisk, har vi brug for at tage et tilskud.
Der er mange produkter på markedet, og stor forskel på pris og kvalitet. Der udover er det svært at gennemskue, hvilket produkt der giver os den rigtige mængde (og forhold) af EPA og DHA.
Styrk dit immunforsvar
Det er også vigtigt at nævne balancen mellem oxidanter (frie radikaler) og antioxidanter.
Man bør i den forbindelse være opmærksom på at stress er medvirkende til at cellemembranerne oxideres og ødelægges, så der opstår celleforandringer, der også baner vej for inflammationer.
Antioxidanter kan binde sig til oxidanterne i kroppen og dermed neutralisere deres mulige skadelige virkning.
Antioxidanter
Antioxidanter er stoffer, der kan beskytte mod dannelsen af frie radikaler, og er stoffer, som kroppen selv producerer eller som vi får gennem kosten
Frugt og grøntsager indeholder mange antioxidanter. Også nødder og fuldkornsprodukter er gode kilder til antioxidanter. En varieret kost vil for langt de fleste skabe balance imellem oxidanter og antioxidanter i kroppen.
Her finder du antioxidanter i din mad:
Alle former for frugt og grønt
Få masser af vitaminer fra broccoli, grønkål, hyben, peberfrugter og solbær samt ærter, pastinakker og pærer. Undgå hård og vedvarende varmebehandling, og damp frem for at koge i en masse vand. Sidstnævnte vasker en masse næringsstoffer ud i kogevandet.
Tomater og gulerødder
Da carotenoider er fedtopløselige, kan du bedre optage dem ved at lade tomater og gulerødder indgå i supper og sammenkogte retter i stedet for at spise dem rå.
Nødder, æg og planteolier
Særligt mandler, rapsolie (kold) og hasselnødder er rige på E-vitamin.
TEST din fedtsyrebalance:
I helhedsHUSET tester vi i dit inflammationsniveau i kroppen via en anonym fedtsyretest.
Det sker ved en tørblodstest (2 dråber blod fra din finger) som sendes til et uvildigt laboratorium i Oslo (Vitas AS).
Send en sms til 20809909 og bed om en test, eller book en halv times samtale ved Susanne, til en test og en snak om sundhed.
Samtalen er gratis og testen koster 750 kr. Svaret kommer efter ca. 14 dage, med en rapport om din sundhed.